На хълма Света Петка до Пещера, на около 25 км от комплекс Били Бидеви, се намират останките на крепостта „Перистера“.

В България има много старинни крепости, но уникалното в тази до Пещера са нейните ъглови кули. Те са били едновременно както наблюдателни кули, така и църкви. На територията на страната ни няма друга такава твърдина. Името и означава „гълъб“. Както и другите укрепления от Средновековието и това до Пещера е възникнало на празно място. В центъра на цитаделата има комплекс с мегалити, които са останали от тракийско селище.

В крепостта на хълма са открити много монети, кръст от 10 век и много предмети от бита. Сред монетите има и такива от управлението на император Тиберий II Константин. Една от тях има само един аналог в целия свят. Днес стените са изцяло разкрити както и ъгловите кули. В една от тях е намерена заплатата за една година на местния комендант- 10 солида, които са се намирали в дъното на една делва за зехтин.

По време на разкопките са разкрити 28 жилищни помещения. В тях има много останки от керамични съдове, както и някои изцяло запазени делви.

През 2012 мястото е признато за паметник на културата и историята с национално значение. Инфраструктурата е подобрена, направени са беседки за отдих и допълнителни пътеки за хората в неравностойно положение.

СВЪРЖИ СЕ С НАС:

В момента не сме на линия, моля оставете съобщение.

Sending

©2020 Комплекс Вили Видеви Всички права запазени

Log in with your credentials

Forgot your details?